Dr. Schüßler was een homeopathische arts. Die zocht naar een eenvoudige manier om mensen te genezen. Hij ging daartoe storingen, die wij ziekten noemen, grondig onderzoeken en ontdekte dat de meeste ziektes op een tekort aan mineraalzouten terug te voeren zijn. En wel op een heel specifiek tekort: een tekort binnen in de cel.

Schüßler kwam tot het inzicht dat de gezondheid van de cel en daarmee de gezondheid van het lichaam ontstaat door het aanvullen van de verliezen. Hij ging zelfs verder: “Om schade te voorkomen en om de celzouten direct onneembaar voor de cellen te maken, moeten ze gepotentieërd (verdund) worden”. De celzouten volgens dr. Schüßler bevatten zodanig verdunde (verwreven) mineraalzouten dat ze direct door de cel opgenomen kunnen worden.

Mineraalzouten, die onverdund gegeven worden, kunnen voor het lichaam een belasting vormen, zoals b.v. geconcentreerde calcium, magnesium of ijzersupplementen. Als deze te lang worden ingenomen kan dit mogelijk leiden tot ongewenste bijwerkingen, omdat het lichaam de stoffen niet goed kan verwerken en deze b.v. in de vorm van nierstenen afzet. Verdunde mineraalstoffen kan het organisme zonder problemen

in de cellen opnemen. De celzouten kunnen door uiterst kleine openingen in de celwand heen. De verdunning maakt het gelijktijdig onmogelijk om teveel van deze stoffen in te nemen. Ter vergelijking: in een liter mineraalwater bevindt zich ongeveer 1000 mg (=lg) aan opgeloste mineralen. Als iemand zo een hoeveelheid celzouten volgens dr. Schüßler in D6 wil innemen, dan moet diegene 1 ton (1000kg) celzout tabletten in de mond laten oplossen. In het verdunnen ligt ook de werking van de Schüssler mineralen besloten. Hierdoor kunnen ze direct worden opgenomen in de cel en hoeven niet door het proces van de stofwisseling. De aanvulling van de tekorten is het belangrijkste werkingsprincipe.

De mineraalzout moleculen kunnen, omdat ze in de melksuiker als afzonderlijke moleculen beschikbaar zijn, direct door het organisme opgenomen en gebruikt worden. Let wel op dat de celzouten gemaakt zijn met lactose en niet met magnesiumstearaat. Het magnesiumstearaat blokkeert namelijk de opname van de celzouten wanneer je er drie per dag inneemt.